HAZİRAN ayında çıkan ÇR kitapları

İtalyan/Fumetti ÇizgiRoman meraklıları yeniden merhaba. Haziran ayında çıkan kitaplarla yine bir aradayız. Her ay söylediğimizi tekrar edelim. Diğer türlere, yani Marvel, Manga ve diğer türlere, bir karşı tavrımız yok. Ama, ÇizgiRomantik olarak öncelikli ilgimiz Fumetti’ler. Çünkü, vakit ve nakit olarak ancak yetişebiliyoruz. Hatta yetişemiyoruz. Bu ay ilgi alanımıza giren altı kitap var.

Lal Yayın. Zagor Aylık seri: 263

Zagor‘dan iki kitap yayınlandı. Aylık seride; 3 kitap sürecek bir öykü olan serinin ilk kitabı Kundakçı. Öyküsünü, Vittorio Sossi yazmış. Sossi’nin, bu öykü dahil toplam 2 ÇizgiRomanı var. Belki de bu yüzden değişik bir öykü olmuş. Fakat senaryosunu, bir Bonelli profesyoneli olan, Mirko Perniola yazmış. Perniola, 14 Zagor, 39 Nathan, 5 Martin ve 21’i farklı toplam 84 senaryo yazmış. Çizer, Alessandro Chiarolla ise tam bir ÇizgiRoman makinası. Dile kolay, Bonelli için 128 öykü resimlemiş. 33 Zagor, 26 Martin ve 69 farklı kitap.
Spoiler vermeden kısaca öyküsü şöyle. Beş yıl önce Keating kömür madeni, onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan patlamayla harap olmuştu. Ancak bir süre sonra bir dizi gizemli cinayet, madenin yönetiminde sorumlu pozisyonlarda bulunanların ölümüne neden oluyor. Seri katil kim? Peki neden saldırıyor? Zagor araştırmayı kendine görev ediniyor…

Lal Yayın. Zagor Klasik Maceralar: 136

Zagor’dan bu ay çıkan ikinci kitap ise, Klasik Maceralar 136. cilt. Kitap, 135. cildin, son 60 sayfasında başlayan bir öykü ile merhaba diyor bize. Ormandaki Gölgeler. Fakat arkasından, elinizde ki cilt içinde biten güzel bir Kurt Adam öyküsü var. Dolunay. Sağlam bir öykü. Sağlam çizimler. Klasik bir Zagor ve Kurt Adam öyküsü. Öykü, Zagor efsanesinin son dönem anlatıcılarından, Moreno Burattini tarafından yazılmış. Bugattini 1991 yılından beri Zagor senaryoları yazıyor. Ama 2001 yılından beri ‘neredeyse’ bütün Zagor öykülerini yazmış bir senarist. Hani neredeyse, ‘resmi’ Zagor yazarı. Evet, Burattini, 2001 yılına kadar 26, 2001’den bu güne kadar 158, yani toplam 184 Zagor senaryosu yazmış. Ayrıca 22 Çiko, 7 Tex ve 10 adet farklı olmak üzere 223 öykü yazmış. Adam, Zagor’un ta kendisi neredeyse. Çizerimiz Joevito Nuccio ise çizim dünyasında sadece 3 Zagor çizmiş. Ama çok güzel çizmiş.

Gallieno Ferri’nin kapak detayı

Burattini, en güzel öykülerinden birini yazmış. Dinamik, tekrarlardan uzak, polisiye ögeleri bol, heyecan ve korku ögeleri ile boyanmış çok dengeli, şahane bir öykü yazmış.

Nuccio ise ilk defa görmemize rağmen, ‘Nerede idi bu adam daha önce’ dedirten bir usta. Zagor’u Zagor yapan Ferri ustanın ekolüne sadık kalmış ama bir taraftan da dinamik ve modern bir yorum getirmiş. Retro-Modern (stripovi.com’un tabiriyle) bir çalışma olmuş. Üzücü olan Nuccio’nun sadece 3 Zagor öyküsü çizmiş olması. Büyük kayıp.

Öykünün kısa özeti şöyle. Asher Mill’de garip olaylar olmaktadır. Bir kurt adam yörede dehşet saçmaktadır. Doktor Metreveliç, Zagoru yardıma çağırır. Fakat durum göründüğünden karışıktır. Zagor bu sefer bir dedektif gibi çözmek zorundadır vakayı…

Bu öykü Zagor destanındaki üçüncü Kurt Adam öyküsü. İlki 1969 yılında 48 ve 49. sayılar olarak yayınlanan Canlılar Cehennemi (Lal KM 14-15. cilt. 2007). İkincisi, 1998 yılında, 397/399 sayıları olarak yayınlanan Frida Lang’ın Sırrı (Lal Yeni seri 9/11. sayı. 2003)

Lal KM 15. cilt/20. sayı
Lal Yeni seri 10. sayı

Birde bu öyküde eski bir tanıdığa rastlıyoruz. Büyücü Tawar. Büyücü ve Zagor 1967 yılında yayınlanan 20. sayıda (Lal KM 5. 2006) tanışırlar. Daha donrada bir kaç kez rüyada görüşürler.

1967 Ferri çizimi
2010 Nuccio çizimi

Lal Yayın. Tex Willer Aylık seri: 16. Bonelli Editore 30

Geçen ay başlayan, beş kitaplık öykünün 2. kitabı. Tipi. Uzun zamandır beklenen genç Kit Carson‘un da kahramanları arasında yer aldığı bir macera. Bu macerada Tex, hem eski arkadaşı Birdy‘ye hen de Carson’a yardım ediyor. Boselli usta yazmış, Del Veccho çizmiş. Kürk avcıları, kızılderililer, hatta birbirine düşman farklı kabileler, eski dostlar olan Birdy, daha tanışılmamış ama dost Kit Carson. Soğuk topraklarda geçen güzel bir macera.

Lal Yayın. Maxi Tex seri: 2. Bonelli Editore 25

Maxi Tex 25. Chicago’nun Patronu. Bu kitap 2 ayrı maceradan oluşuyor. Kitaba ismini veren ilk öykü 112 sayfa. Ve iki öyküden iyi olanı. Öykü, geçmişe dönüşle başlıyor. Baş rolde genç Kit Carson var. Geçmişte yarım kalmış bir problemi tamamlamak için, kadim dostu Tex ile Chicago’ya döner. Güzel bir geleneksel Tex öyküsü. Bu kitaptaki iki öykünün de yazarı Pasquale Ruju. Usta 1995’den beri Dylan Dog yazıyor. Ve 2012’den beri çok fazlaca da Tex yazdı. Bu öyküyü iki sanatçı resimlemiş. Bunlardan biri yaşlı bir usta olan Miguel Angel Repetto usta, 1975 yılından beri farklı seriler çizmiş. 1929 yılında Arjantin’de doğmuş. Bu öyküde kalem aldığında 90 yaşında idi. Diğer çizer olan Giovanni Bruzzo ise 1995’den beri Banelli için Miser No dahil bir sürü öykü resimlemiş bir başka usta.

Miguel Angel Repetto ve Giovanni Bruzzo çizimi

İkinci öykü olan Fırtına ise 214 sayfa. Kolarado’nun sakin bir kasabasında geçer. Tex ve Carson, kayıp Ranger arkadaşının izini sürmekte. Ve izler Silver Gulch kasabasında sır olmaktadır. Kasabada ki tek sır da bu değildir. Öyküyü Ruju‘nun yazdığını söylemiştik. Çizeri ise Rossano Rossi. Rossi’yi az sayıda Mister No ve Nick Raider çizimlerinde görüyoruz. Çok çalışkan bir çizer değil, ya da okurlar arasında çok istek görmüş bir çizer değil. Çok ince uçlarla çalışmayı seven, zaman zaman modern/grafik stile kayabilen ama genel olarak Bonelli stiline sadık kalan bir çizer. Özel olarak büyük alanlarda ki detaylar ile efsane sayfalar yaratıyor. Özet olarak güzel bir öykü, güzel çizimler.

Rossano Rossi çizimi
Lal Kitap. Martin Mystere Aylık: 232. Bonelli Editore 399

Martin Mystere 399. Superba’nın Sırrı (Lal Martin Yeni seri 232). Dile kolay, bir sonra ki sayı 400. sayı. Gul isimli Arap korsan değerli bir ‘şey’in peşinde. O ‘şey’in sırrı nedir? Kristof Kolomb‘un sırrı ne? Atlantis ve Mu bu öyküde ne arıyor? Spoiler vermeden ancak bu kadar yazabiliyorum. Kısacası, klasik bir Martin öyküsü. Bu öykünün yazarı olan Luca Barbieri, Cenovalı. Ve bu öykü %100 Cenovalı bir öykü. Superba, Cenova’nın takma ismi. Bu eski şehrin tabii ki çok sırrı olmalı. Bu öykü bu sırları konu ediyor.

Luca Barbieri belli ki bu sırların bir kısmını biliyor. Zaten Martin’lerin sonunda yer alan Mystere’nin gizemleri’ndeki yazıyı, Alfredo Castelli ile beraber yazmış. Barbieri çok yönlü bir sanatçı. Ve bir yıl sonra yazdığı ikinci Martin öyküsü. Çizer Marco Fodera, keskin ve dinamik bir üsluba sahip bir sanatçı. Bazen abartılı ve tiatral, ancak genel yapıyla çelişmeyen yüz ifadeleriyle öne çıkıyor çizgi dünyasında. bu öyküde de; uzun-yatay, alçak-yüksekliği olmayan vinyetlerle zorluyor algımızı. Martin meraklılarının beş duyusuna hitap edebilen bir öykü.

Lal Yayın. Dylan Dog Aylık : 107

Lal Dylan Dog 107. Okul Arkadaşı. Kısaca öyküyü özetlersek. John Stanford, prestijli İngiliz lisesi olan, Stratford Koleji’ne kaydolan bir çocuktur ve burada, o andan itibaren onu asla yalnız bırakmayacak olan paranoyak Boris Warshavsky ile tanışır. Bu bütün gelecek hayatını etkileyecek durumdur. Yıllar geçer ve Dylan Dog’un bile nasıl müdahale edileceğini bilemediği bir duruma dönüşür. Boris tüm mağduriyetlerini, John’a yüklemekte, onu sorumlu tutmakta ve onu terörize etmektedir. Claudio Chiaverotti yazmış, Roberto Rinaldi çizmiş. Chiaverotti, Dylan Dog, Martin ve Brendon yazarı. Rinaldi ise 13 tane Dylan dışında pek bir şey çizmemiş. İyi bir çizer diyebiliriz. Ama, Chiaverotti’nin bu öyküsü. . .nasıl denir, çok vasat. Sinemada bin kere seyrettiğimiz bir öykü. Dylan dahil karakterler oturmamış. Öykü içindeki sekanslar sanki yarım kalmış. Falan filan.

Evet bu ay, ülkemizde çıkan Fumetti ÇR‘ler bunlar. Ayrca dikkat ettiyseniz yine hepsi Lal Kitap‘tan. Bundan sonra ki aylarda, bazı seri olmayan kitapları da (örn. Suat Gönülay ve Kemal Aratan‘ın yeni çıkan kitapları) sizler ile tanıştıracağız.

ÇR ve ÇizgiRomantik ile kalın.