Lal Aylık 35. Cilt
Orijinal. 241
KIZIL RÜZGAR

Yazan. L. Mignacco
Çizen. R. Diso
Kapak. R. Diso
İlk Yayın Tarihi. Haziran. 1995
Öykü toplam 96 sayfa

Lal Aylık seri. Nisan 2005

Öykü: Öykümüz aynı efsanevi ilk Mister No kitabında olduğu gibi, New York’da bir turizm acentesinde başlar. Hatta; aynı turizm acentesinde başlar. Sanki hayali bir sunucu olan, acentasının çalışanı tarafından anlatılarak başlar. Mister No’ya orayı tavsiye eden o değilmiş gibi, Manaus’un çok tehlikeli bir yer olduğunu söyler. Sonra öykümüzde büyük bir tesise gizlice giren dört gerilla görürüz. Tesise sabotaj yaptıktan sonra, kaçarlarken ikisinin dostlarımız Mister No ve SS olduğunu görürüz. Ayrıca mühendis Svensson ve İndios Reisi Aku. Fabrikanın güvenliğinden sorumlu olan Japon Tsuhiro, mühendisi tanır ve insan avı başlar. dostlarımızın başı fena halde belada…

Özellik: Bu sayıyla başlayan öykü gerçekten çok fazla özelliği barındırıyor içinde. Öncelikle çok uzun bir öykü olduğunu söyleyelim. Gerçi Afrika öyküsü 30 sayı sürmüştü. Bu sayıyla başlayan ‘Yaşamayanlar Lejyonu’ öykü serisi, dizi film mantığıyla yazılmış. önce bir sürü şeyi anlamıyoruz. Sanki boşluklar varmış gibi duruyor. Ama her yeni sayıda öykü ile ilgili detaylar yavaş yavaş çıkıyor ortaya. Mesela; Mister No ile İshikawa arasındaki gerginlik sebebini ileriki sayılarda öğreneceğiz.

Kenzo İshikawa

Bu öykünün basıldığı 1995, Mister No’nun 20. yılı. Zaten seyahat acentası çalışanı ”Firmamızın 20. kuruluş yıldönümü” diyerek ilk sayfadan hatırlatıyor bize. O yıl Sergio Bonelli Mister No’da bazı editöryal değişiklikler yaptı. Belki birazı da aşan hatta. Bunlar sadece modernlik çabaları değildi. Satışlar düşmeye başlamıştı. Kapak dizaynı ve Mister No logosu tamamen değişti (Türkiye’de geç basıldığı için biz direkt yeni dizaynla gördük). Daha önce kitaplarda öyküler yarım kalabiliyordu, artık öyküler 96 sayfalık formata sokuldu. Şehir ve savaş hikayeleri arttırıldı, çünkü okur bu kadar fazla cangıldan sıkılmıştı. (Ya da okurun yaşı büyümüştü.) Mister No kaygısız tavrını biraz değiştirdi (eh o da yaşlanmakta bir yerde). Ve bu sayıdan sonra uçuk/kaçık düşmanlardan ziyade daha net karekterlerden oluşan düşmanlar bulacağız karşımızda. Birde, aşağıdaki gibi resimler göreceğiz. Daha önce pek böyle açık saçık sahneler olmazdı. Diso ne olduğunu bize net göstermese de tahmin etmekte zorlanmıyoruz tabii ki.

Bu öyküde Mister No’nun emektar ‘Piper’i havaya uçuyor. Bir süre sonra yenisini alacak ama kuyruk numarası artık MN-1 olmayacak tabii ki.

Dizideki bu kadar önemli bir hikayenin çizimleri ancak Roberto Diso’ya emanet edilebilirdi; Çünkü biz Mister No tutkunları için Mister No, Diso’dur. Ayrıca bu geçiş dönemini bize hem hissettirmeyecek, hem de ruhumuzun derinliklerinde hissettirecek tek çizer Diso’dur. Onun tarzı, hem çılgın kovalamacaları hem de melankolik Mister No’nun Manaus sokaklarında bilinçsizce gezindiği kısa iç konuşmaları çizmede her zamanki gibi ustaca

İsimler: SS, Paulo Adolfo, Clara ve İsabela, Thor Svensson, Reis Aku, Tamirci Augustino, Kenzo İshikawa, Çavuş Oliveira, Uza Tsuhiro, Wanaburo, Baron Madeira.
Mekanlar: New York. Manaus. Sao Paulo.

ÇOK MERAKLISINA NOTLAR

Katana (Samuray Kılıcı): Tabanca mermisini ortadan ikiye ayıracak kadar keskin ve dayanıklı, aynı zamanda bir saç telini ortadan ikiye ayıracak kadar da hassas olan bu kılıç belki de Japon halkının dünyaya verdiği en muhteşem eserlerden biridir. Geçmişi 10. yy ve öncesine dayanan bu kılıç, Japon halkında gurur, ruhani güç ve itaatkârlığı temsil etmiş fakat birçok kişinin de korkulu rüyası olmuştur. Tek bir hamlede insan bedenini ortadan ikiye ayıran bu kılıcın üretimi günümüzde çok az miktarda yapılmakta olup, fiyatları beş bin dolar ile elli bin dolar arasında değişmektedir. Tarihi Olaylar. Link