11.öykü
15-16.sayı
KUTSAL KILIÇ

Senaryo: A. Castelli
Çizimler: G. Alessandrini
Kapak: G. Alessandrini
İlk yayın tarihi. Haziran-Temmuz 1983

Lal KM Serisi
lal 15/Kutsal Kılıç-3.s. başlar (96 s). KM 4/3. 195. s. başlar.
Lal 16/Stonehenge’nin Gizemi- (96 s). KM4/4. 386. s. biter.
Toplam 192 sayfa.

Tay İlk Seri
Tay İlk 14/Kutsal Kılıç-27.sayfadan başlar-(72 s).
Tay İlk 15/Kutsal Kılıç-3.sayfadan başlar-(96 s).
Tay İlk 16/Kutsal Kılıç-3. s. başlar-25. s. biter (23 s).
toplam 191 sayfa.

Tay Büyük Albüm
Tay Büyük 7/Kutsal Kılıç-99.s. başlar-289. s. biter.
toplam 191 sayfa.

Öykü: Martin ve Java bir konferans için Viyana’ya gitmektedir. Yanında da aynı konferansa giden Von Eriksen vardır. Martin, Viyana’ya gitmişken dostu Heinz Schmesser’i de görmek ister. Fakat kahramanlarımız misafirlikte iken, Heinz öldürülmeye çalışılır, ve kalp krizi sebebiyle ölür. İşin içinde Kutsal Kılıç Excalibur vardır. Ama işin arkasında ise eski dost ve düşman Sergej Orloff vardır. Martin, Java ve Heinz’in kızı Hilda, kılıcın kötü ellere geçmemesi için çalışacaklar…

Özellik: 15. sayıya varmamıza rağmen, hala karakterlerin ve ana öykünün oturmadığını izliyoruz bu arada. Mesela; Diana ile sevgili olmalarına rağmen, başka birisi ile öpüşebiliyor Martin. Hadi buna da razı olalım, ama son sayfada Hilda konusunda fırça atanın Beverly olması (Diana değil) bu tezimizi doğruluyor. Bu karmaşayı daha sonra yayınlanacak olan Amerikan ve Fransız baskılarında düzeltiyorlar. Hilda ile olan öpüşme sahneleri de yeniden çiziliyor.

Von Ericsen
Erich Von Daniken

Öyküde Von Eriksen adıyla çizilen kişi tabii ki Erich Von Daniken‘dir. 7. öykü olan ‘Gençlik Pınarı’nda Castelli, Daniken ile dalga geçmişti (‘Von Hansen, popüler Alman araştırmacı Erich Von Daeniken’in kitaplarını “umpah ” olarak tanımlamıştı (Kızılderili dilinde bok). Daniken’e göre uzaylı istilacılar uygarlığımızın temellerini atmıştır. Castelli, sınırını koyarak bu fikirden uzak olduğunu hissettiriyor. Ama bu öykünün sonunda Castelli’nin orta yola geldiğini görüyoruz.

Martin ayrıca ütopik ve efsanevi yerler arasında Zagor’un Darkwood ormanından da bahseder (Lal KM 4.cilt, 15. sayı sayfa 262).

Müfettiş Charlier; hani şu ‘Tarih Öncesi Cinayet’ isimli öyküdeki Müfettiş ile yine karşılaşırız, (Castelli’den yine bir ‘Ustalara Saygı mesajı) ‘Komiser Giraud Charlier‘. Ünlü Blueberry çizgi romanının yazarı Jean Michel Charlier ile çizeri Jean Giraud’nun isimleriyle bize göz kırpıyor. Yetmezmiş gibi; meşhur bir polisiye TV dizisi olan Komiser Maigret’in tercümanı Gino Cervi’ye benzetir, Fransız komiseri. O öyküde Charlier, Java’yı tutuklamak için elinden geleni ardına koymamıştı.

Özelliklerde mutlaka bahsetmemiz gereken çok büyük bir hata da var. Hem de kapakta. 16. sayının kapağında; Orloff mızrağı iki eliyle tutuyor! Yeniden basımda düzeltilecek.

İsimler: Java, Heinz Schmesser, Hilda Schmesser, Von Eriksen, Sergej Orloff, Müfettiş Charlier, Büyücü Merlin, Kral Arthur, Adolf Hitler.
Mekanlar: Avusturya, Viyana, Fransa, Paris, İtalya, Modena, İsviçre, Zürih, İngiltere, Salisbury (Stonehenge), New York (Ev).

Meraklısına: Sonra ki baskılarda bazı vinyetlerin yeniden çizildiğini ve düzeltmeler yapıldığını söylemiştik. İşte iki tanesi. Bombalama vinyeti. Tay ilk seri 14/33. sayfa ve Tay Büyük 7/105. sayfa. Düzeltilmiş: Lal KM 4. cilt. 201. sayfa. Bilgisayar vinyeti. Tay ilk seri 16/25. sayfa ve Tay Büyük 7/289. sayfa. Düzeltilmiş: Lal KM 4. cilt. 386. sayfa.

Martin’in eski PC Bilgisayarı
Martin’n Macintosh Plus Bilgisayarı

MARTİN’İN ÇOK MERAKLISINA

Kutsal Kılıç Excalibur; konusu itibarı ile sanat dallarının tümüne ilham kaynağı olmuş, kültürlü, kültürsüz her kesimi bir tarafından yakalamıştır. Bizim kültürümüzle çok alakalı olmadığı için (buna itiraz eden ve kılıcın Atilla’ya ait olduğunu iddia eden bir yazı olacak aşağıda), özellikle Hristiyanları, Agnostikleri, Ezoterikleri yani tarihle ilgilenen bütün batı dünyasını bir şekilde etkilemiştir. Edebiyat, plastik sanatlar, müzik ve haliyle de en çok sinema sanatı tarafından iyice sündürülmüştür. Hemen aşağıda merakınıza göre bazı linkler bulacaksınız.

İngiliz; Progresif ve Senfonik Rock ustası, Rick Wakeman’dan King Arthur albümünü dinleyene kadar tabii ki Excaliburdan haberim yoktu. Orta yaş altının bu albümü bilmesi düşük bir ihtimal. Yıl 1975. Dil öğrenme konusunda özel bir kabiliyetsizliğe sahip olmama rağmen, ilk defa İngilizce öğrenmek istemiştim. Müzik şahane idi ve ben ne dediğini anlamıyordum. Korkunç. Tabii ki kolejli arkadaşların yardımı ile ne anlattığını öğrendim (İngilizce’yi değil). Albümün ismi uzun. ‘The Myths and Legends of King Arthur and the Knights of the Round Table’ (‘Kral Arthur ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri ile ilgili Mitler ve Efsaneler’).

Bu konu ile ilgili çok fazla film çekildi. Bunların çoğu da internet üstündeki ücretsiz kanallarda bulunuyor. Alt yazılı yada dublaj. Bu link ille de seyredeyim ama gönlüme göre olanı seyredeyim diyenler için, fikir verebilir. Link

Excalibur veya Ekskalibur, Arthur destanlarında geçen efsanevi bir kılıçtır ve tartışmasız tarihin en ünlü kılıçlarından biridir. Bu kılıç Kral Arthur tarafından kullanılıyordu ve kendisine genellikle büyülü özellikler atfediliyordu. Kral Arthur’un hikayesinin bazı versiyonlarında Excalibur’un Taştaki Kılıç (Sword in the Stone) olduğu kabul edilir. Ancak çoğu versiyonda aslında iki ayrı silah bulunur. Evren Atlası. Yazan. Burcu Kara. Link

EXCALIBUR, ARTHUR’UN DEĞİL, ATİLLA’NIN KILICIDIR. ”Attila tabiatı böyle olduğu için büyük şeyler yapacağına inanan insandı. Onun kendisine güvenini kılıç sağlıyordu. Bu kılıç İskit krallarının nezdinde daima kutsal addedilmiştir. Bir çoban, inek yavrusunun topalladığını görünce bu yaranın sebebini de bulamayınca, endişeyle kan izlerini takip ediyor. Nihayet kılıca geliyor. Dana otlarken bu kılıcın üstüne basmış. Çoban işte bu kılıcı kazıp çıkararak hemen Attila’ya getiriyor”. Tarih ve Arkeoloji blogspot. Beket Karaşin. Link