MARTIN MYSTERE KM Sayı: 4, LANETLİ SOY

Lal Klasik Maceralar 1, Kasım, 2007
Bonelli Editore, Temmuz, 1982
Tay İlk Seri

İtalyada İlk basım: Temmuz-1982

Öykü: 64 Sayfa

(Son 32 sayfası bir sonraki albüme aittir)

Senaryo: Alfredo Castelli

Çizimler: Franco Bignotti

Kapak: Giancarlo Alessandrini

Roma’nın 80 km kuzeyi, Aurelia ve deli bir katil. Küçük çaplı bir mezar soyguncusu olan Bardini…

Bardini, ilgi çekeceğini düşündüğü antik bir parça bulur. Parçayı Beverly’ye veremeden öldürülür. Tabii ki Martin bu işe bulaşacaktır. Bu arada Beverly, Etrüsk uzmanı Franco Sazzani ile tanışır. Yolları Macchia Grande’ye çıkar (Büyük Koru). Burası Etrüsk’lerin büyü merkezidir. Ve, deli katil ortaya çıkar…

Etrüsk Fresk’i

Bu, İtalya’da geçen ilk Martin Mystere hikayesi. Martin’in İtalya ziyaretleri sırasında gazetelerle ilgili tercihini ​​La Repubblica’dan yana yaptığını görüyoruz (sayfa23).

Romus ve Romulus

Etrüsk’lerin kökeni ile ilgili çokça tez olduğunu biliyoruz. Çünkü tarih sahnesine aniden çıkmaları kafa karıştırıyor. Ve çokça da efsaneye sebep oluyor. Ama tarih ve bilim alanındaki gelişmeler suları biraz berraklaştırıyor. Bir de Türkler’le akrabalıkları 1850’li yıllardan beri gündemde. Mustafa Kemal Atatürk bu konuyu çok ciddiye aldığı için çeşitli araştırmalara olanak sağlamıştır. Bu konuda unutamayacağımız bilim insanı, tarihçi Kazım Mirşan’dır. Unutmayalım Atatürk, Mu ile de ilgilenmiştir (bu konuyla ilgili linkler yazının sonunda).

Türkçe’deki kitaplar

Bu serideki düzeltmeler devam ediyor. Atlantis amblemi (ya da simgesi) de değişime uğrar. Sembolün sistematik olarak güncellenmesi, bu sayının 22., 36. ve 51i sayfalarında devam eder. Hatta anlaşılmaz şekilde 15. sayfadaki Diana’nın tipi de değiştirilir!?.

Kitabın ekinde, Etrüsk uygarlığı hakkında bilgi sayfası bulunmaktadır (yazının sonunda bulacaksınız).

Diana “Buraya davetli olarak geldin ve kaçakçılarla başın belaya girdi…Sanki belaları üzerine çekiyorsun!..”

Martin “Neredeyse ben de öyle olduğunu düşünmeye başlıyacağım…”

MERAKLISINA

Etrüsk’ler “Etrüskler İtalya’da dönemlerindeki diğer kavimlerden çok daha ileri bir uygarlık düzeyindeydiler…” Vikipedi

Etrüskler Türk müydü? “Homeros’a göre Truvanın düşüşü M.Ö. 1250 – 1200 arasında olmuştur. Bu varsayıma göre göçün kaynağı sadece Ege’dir…” Fahrettin Kerimov

Kazım Mirşan, Ön Türk Savları ve Etrüskler “Bu göç aslında Eski Yunan efsanelerinde Antik çağda Anadolu’dan İtalyan yarımadasına yapılan…”

Şengül Bağcı, Etrüskler (Tursakalar) Türk İdiler “Arkeolojik kazılardan çıkan buluntular çoğaldıkça, Etrüsklerin dili, sanatı ve başka özelliklerinin, İtalyanlarınkinden değişik olduğu…”