MARTİN MYSTERE KM Sayı: 3, NUH’UN GEMİSİ

Lal Klasik Maceralar 1, Kasım, 2007
Bonelli Editore, Haziran, 1982
Tay Büyük Albüm

İlk basım: Haziran-1982

Öykü: 64 Sayfa

(İlk 32 sayfası bir önce ki albümün  devamı)

Senaryo: Alfredo Castelli

Çizimler: Angelo Mario Ricci

Kapak: Giancarlo Alessandrini

Büyük Tufan efsanesinin ardındaki gizli gerçek ve Ağrı Dağı’nda  Nuh‘un Gemisi‘nin aranması, Mystere ve Java farkında olmadan bir casusluk mücadelesinin  içinde kalırlar.

Google Earth üzerinden çekilen fotoğraf

Seri planlanırken kitapların 64 sayfa olması düşünülmüştü. O fikirden kalma çizimlerden biri bu. Haliyle Martin, Java ve Diana’nın tiplemeleri Bignotti tarafından hazırlanmıştı.

70. sayfadaki son vinyetteki kayaya kazınmış gizemli “hiyeroglifler”, 1920’li yıllarda Albay Alexander Koor tarafından bulunduğu iddia edilen bir kayanın üstündekilerin bire bir kopyası.

Solda, kitaptaki vinyet. Sağda ise, Koor tarafından bulunduğu söylenen Ağrı Dağı’ndaki kaya.

İlk basım ve sonrakiler arasındaki düzeltmeler sürüyor, haritalar sadeleşiyor ve sonuncuya Atlantis amblemi ekleniyor. Klasik Macintosh model değiştirmeleri, bazı balonlar ya da başlıklar. Ricci’nin çizimlerinde Martin’in evinin kapısı değişik. Gölgelik, zilin yeri ve hatta kapının kendisi.

Martin: “Tohum kaplarını hala net hatırlıyorum. Ne yazık ki gerçeği asla öğrenemeyeceğim. Neler olduğunu yalnızca Java kesin olarak biliyor… Diğer pek çok sırla birlikte bu da onun derin bakışları ardında gömülü kalacak…”


MERAKLISINA

Nuh’un Gemisi için yapılan aramalar – “Yirminci yüzyıl muhafazakar Amerikan evanjelizminde ortaya çıkan ilginç bir fenomen – antik Nuh’un Gemisi’nin Ağrı Dağı’nın tepesinde buzun içine gömülü olduğu…” (Yazarı bilinmiyor)

Nuh’un Gemisinin iniş yeri (orjinal dil İngilizce) – “Nuh’un Gemisi’nin Türkiye’nin Ağrı Dağı’nda bulunamaması, çeşitli araştırmacıları gemiyi başka yerlerde aramaya sevk etti. İncil’deki ‘Ağrı dağları’ bugün Ağrı Dağı…” – Rick Lanser