ALLAN QUATERMAİN
(JAVA, JAVA’YA KARŞI)

71. öykü
Lal KM 28-29/111-112-113. sayı
Senaryo: Alfredo Castelli
Çizimler: Esposito kardeşler ve Fabrizio Busticchi
Kapak: G. Alessandrini
İlk yayın tarihi. Haziran-Temmuz-Ağustos 1991

Lal KM 28. cilt. sayı 111. Deniz Tanrıları. Mayıs 2012
Lal KM 28. cilt. sayı 112. Allan Quatermain. Mayıs 2012
Lal KM 29. cilt. sayı 113. Java, Java’ya Karşı. Temmuz 2012

Öykü: Öykümüz Şeffaf Gölgeler Kenti’nde, bir kaç yıl önceki anılarla başlar. Java’nın martin ile beraber, ülkesini terk etme sahnesi. Sonra ise günümüz yani 1991. Java, günlük gazetenin çizgi roman bölümünü okuduktan sonra aniden evden ayrılır ve Martin ve Diana’ya bir veda mektubu bırakır. Java’nın aniden ortadan kaybolmasının ardından Martin ve Diana, Travis’e ve bize, bunca yıldır bizim için karanlık olan neredeyse her şeyi anlatıyor. Burada Martin bu hikayeyle ayrıntılara giriyor. Java’nın görgüsüz bir vahşiden tüketim toplumunun bir üyesine dönüşümü de detaylı bir şekilde bizlere sunuluyor. Bu bölümün en büyük özelliği Martin- Diana-Java üçgeni. Bu üçünün birbiriyle olan ilişkilerini bir film şeridi gibi izliyoruz. Java açısından ise, eski ve tamamlanmamış bir işe nihayet son vermenin zamanı geldi galiba…

Özellik: Şu ana kadar yaptığım en zor ÇizgiRoman araştırma yazısı oldu bu öykü. Çünkü; hem bir başa dönüş öyküsü, hem 108 sayıdır karanlıkta kalmış Java öyküsünün tamamlanması, hem Martin Mystere öyküsünün öncesi ve Alfredo Castelli’nin öykü içinde okurlarara sunduğu bilmeceler.

Yazımıza Allan Quatermain mevzusu ile başlayalım. Alfredo Castelli, 1978 yılında, Fabrizio Busticchi‘nin çizimlerini yaptığı Allan Quatermain dizisini başlattı. Süper Gulp dergisinde başlayan bu kahramanın ömrü uzun olmadı. Ama, yazarın en ünlü karakteri olan Martin Mystere’in ön çalışması ya da ata’sı oldu. Aslında Allan’ın ‘on beş bin yıllık’ bir ışın silahı vardı. Neandertal asistanı Java ve sarışın bir kız arkadaşı Beatrice vardı. Işın silahı ve Java aynen kaldı. Allan Quatermain Martin’e dönüştü ve Beatrice ise Diana Lombard’a dönüştü. Bu bahsettiklerimizden, ilk öykü olan ‘Geçmişin Sırları’ araştırma yazısında bahsetmiştik. Link.

Beatrice ve Allan Quatermain
Allan Quatermain. 1990

Bu sayıda okuduğumuz, Allan ve Java’nın yer aldığı çizimler yenidir ve Busticchi tarafından çizilmiştir. 1978’de, Allan Quatermain için yazılan ‘Destinazione Messico’ öyküsünün devamı olabilir (1978’de, Super Gulp dergisi için planlanan dört bölümün sadece ilk iki bölümü yayınlandı). Aşağıda ki kitap, Anafi yayınları tarafından 1990 yılında 1000 adet basılmıştır. İtalyanca adı uzun olduğu için Türkçesini koyuyorum. ‘Profesör Martin Mystere ve Doktor Allan Quatermain’in tuhaf hikayesi ve diğer Martin Mystere hikayeleri. (Bu baskılarda hiç çizilmemiş bölümlerin senaryoları da yayınlandı. Daha elde edemediğim için şimdilik kesin konuşmuyorum.) Ancak 112. sayının, 87-93. sayfaları aslında orijinal Allan Quatermain’in ilk beş sayfasının tekrarı imiş. Fabrizio Busticchi’nin yaptığı birkaç vinyet ve kısa hikaye dışında tüm çizimler Esposito kardeşlerin eseridir.

Fabrizio Busticchi. 1991
Fabrizio Busticchi. 2017
Nando ve Denisio Esposito kardeşler

Son olarak, ‘Allan Quatermain’in Castelli’ye iki iyi hikaye hediye ettiğini söyleyelim. ‘Ra’nın İntikamı’ (Lal KM 1.-sayı 2 ve 3) ve ‘Kader Kafatası’ (Lal KM 3. cilt.- sayı 11 ve 12). İnsanlar, yerler ve olaylar ya aynıdır ya da çok az değişmiştir.

Lal KM 1. cilt. sayı 2. Ra’nın İntikamı. Kasım 2007
Lal KM 3. cilt. sayı 11. Kader Kafatası. Mart 2008

Java uykudan uyanınca gazeteyi alır ve okumaya başlar. Günlük çizgi bant’ların olduğu sayfayı okurken çok eğlendiği bellidir. Tex ve Zagor ‘Boris Amca’ köşesinde yer alıyor. Hatta Castelli kendini oraya da sığdırmış. Yazan ve çizen: Castle ve Bigpears. Yani ‘Kale’ ve Peroni. Castelli bu seriyi 1964’de yazdı ama yayınlamak 1970 yılında mümkün oldu. Çizen ise usta çizer Carlo Peroni idi. Dizi, vampir, kurt adam ve uçan bir kafatası gibi tuhaf yaratıkların yardımıyla çılgın deneyler yapan çılgın bir bilim adamının (Zio Boris) maceralarını anlatıyor. Hikayelerde Addams Ailesi’nden ve 1930’ların klasik korku filmlerinden alıntıların yanı sıra güncel olaylara dayanan hiciv ipuçları da yer alıyor.

Günlük çizgi bant’lar
Tex ve Zagor kapıda

Java’nın okuduğu ‘Daily News’ gazetesinin çizgi roman bölümünde şu çizgi romanlar yer almaktadır. Marcelo Littletony’nin yazdığı ‘Dante’s Inferno’, yani Dante’nin Cehennemi (aslında Marcelo Toninelli’nin ‘Inferno’su, bir zamanlar ‘Fumo di China’ dergisinde yayınlanmış). Castle ve Bigpears’tan ‘Boris Amca’ (bu Castelli ve Peroni’den ‘Zio Boris’). Ve Fabia Moreira’dan (Fabia Busticchi) ‘Allan Quatermain’.

Zio Boris kitabı
Carlo Peroni

Alfredo Castelli’yi, 113. sayının 25. sayfasında (29. cilt) görüyoruz ama emekli ÇizgiRoman senaristi Castillo olalarak. Ve ölen çizer Fabio Moreira’ya, Java fikrini, Allan Quatermain öyküsü için, kendisinin verdiğini söylüyor. Şimdi dikkat. Castillo, İspanyolca kale demek. Castelli, İtalyanca kale demek. Çizerin ismi Fabio. Allan Quatermain çizerinin ismi ise, Fabrizio Busticchi.
Yine, Castelli usta, Çiko’suz Zagor olmaz diyerek herhalde, Çiko’yu da öyküye dahil etmiş. Ama bir tek karecik içinde. 113. sayının 29. sayfasında onu ciddi ciddi araba kullanırken görürüz. Dostlara saygı duruşu.

Alfredo Castelli
Çiko

Martin’i, 1983’te yani tam 8 yıl önce New York Vampiri öyküsünde (4. cilt. 13. sayı, 88. sayfa) giydiği aynı pijama ile görürüz (28. cilt 112. sayı 335. sayfa). bölümünde giydiği pijamalarla görüyoruz. Bunca zaman eskitmemiş tutumlu Martin.

Pijama. 1983
Pijama. 1991

Java, aslında bir isim değil, bir unvandır. Jah-Wah. Şef ya da reis. (Lal KM. 29. cilt. 12. sayfa) Öbür Java’nın takma adı ise El Jefe’dir, yani İspanyolca şef ya da reis.
İsimler: Java, Diana, Travis, Peter Kramer, El Jefe (öbür Java).
Mekanlar: New York, Moğolistan, Şaeffaf Gölgeler Kenti, Kore, Seul, Meksika, Meksiko Şehri.