
MARTİN MYSTERE KM Sayı: 2, RA’NIN İNTİKAMI



İlk basım: Mayıs-1982
Öykü: 128 Sayfa
(Son 32 sayfası bir sonra ki kitapta devam edecek)
Senaryo: Alfredo Castelli,
Çizimler: Giancarlo Alessandrini
Kapak: Giancarlo Alessandrini
Gizemli bir şekilde kaybolan arkeolog Howard’ın ayak izlerini takip eden Martin, Orta Amerika’da, Belize ormanında gizlenmiş hiyeroglif yazılı bir taş stel bulur. Ya eski Mısırlılar Amerika’ya Kolomb’tan önce gittiyse?
Martin en son kitabını basına tanıtıyor: En ünlü arkeolojik gizemlerin kapsamlı bir incelemesi olan “Bilinmeyenler Atlası“.
Castelli, ikinci macerada Allan Quatermain‘in ilk maceralarından birinin öyküsünü eğip-büker ve genişletir. Beverly aslında dizide yardımcı rolde olmalıydı ancak Diana, onu tamamen siler ve tüm dizide bundan sonraki rolünü sağlamlaştırır.
En önemli gönderme, şüphesiz, çizgi romanların bir başka baş karakteri olan Jerry Drake’in (Jerome diye anılmaktadır) diğer adıyla Mister No‘nun ortaya çıkmasıdır. Daha sonra bazı sayılarda bu iki kahramanın yolu yine kesişecek. Yaşlanmış, göbekli ama hâlâ iş başında. Küçük bir havayolu şirketinin sahibi. Beş parasızken, işini büyütmek için parayı nereden bulduğunu kim bilebilir?
Sayfa 51’de, Belmopan’daki pansiyonun sahibi, yine Castelli. 70’li sayfalarda görünen Yucatan Indios’ları Bask dilinde konuşuyor. Cümleler bir turist kitapçığından alınmış. Örneğin, 80. sayfada mağaraya girmek için seçilen iki yerli aşağı yukarı şöyle derler: “Kızarmış yumurtayı severim!” ve “Saçımı kesmek istiyorum!”. Neden?.! Orloff ilk kez bu kadar uzun, yalnızca 96. sayfada görünüyor. Daha önce bir esrar perdesinin arkasındaydı.
Mystere ve Orloff’un ruhani hocası Kut Humi‘nin ilk denemeleri. Castelli ezoterik yazar Helena Blavatsky tarafından 19. yüzyılda ortaya atılan bilgiden faydalanıyor. Ama tabii ki kendi yorumuyla. Kut Humi’nin karekteri tam olarak ‘Kehanet’ ve ‘Agarthi’ (Lal-Klasik Maceralar cilt 17, yani 66 ve 67. sayılar) öykülerinde oturacak.



Yeni baskılarda; bazen küçük tutarsızlıkları düzeltmek için, bazen karakteri daha da oturtmak için (yani güncellemek) değişiklikler devam ediyor. Bu kitabın ilk baskısı ile sonraki baskılarında Kut Humi’nin tipi farklı. Işın tabancasının tarihi de değişiyor. 15.000 yıldan 10.000 yıla düşüyor.




32. sayfanın son karesinde Martin; Edgar Pierre Jacobs’un tiplemesi olan Blake ve Mortimer’in ‘Büyük Piramid’in Gizemi’ macerasına gönderme yapıyor. Finalde, can düşmanları Olrik, Mısır çölünde perişan ve aklını oynatmış bir şekilde dolaşır.



Bir de daha sonra (Lal – Klasik Maceralar 5. ciltde, 17. ve 18. sayılar) okuyacağımız sayıya ait tüyolar veriyor. O sayıda Java ile tanışma ve Java’nın ABD’ye gelişi anlatılır.

Orloff: “Eminim, dostum hakkımda kötü şeyler söylemiştir. Hiçbir şeyin beni yıldıramadığını, zenginlik ve iktidarın benim tek tutkum olduğunu, insan yaşamının benim için hiçbir değerinin olmadığını… Hepsi gerçek ama olumlu yönlerim de var. Örneğin ondan çok daha iyi bir arkeoloğum… O budalaca ahlaki değerlerin olmasaydı kim bilir birlikte ne kadar çok iş yapardık Martin.”


MERAKLISINA









